Welke diploma’s en certificaten zijn verplicht om een eigen zaak te starten?

Wat is er nu wel en wat is er niet verplicht? Dit is een veel gestelde vraag die wij graag voor je beantwoorden. Welke diploma’s heb je precies nodig om je eigen zaak te starten? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Allereerst het belangrijkste diploma dat verplicht is. Dit is Sociale Hygiëne. Veel mensen denken dat dit diploma vooral met hygiëne te maken heeft, maar niets is minder waar. Wij leggen je uit wat het precies is.

Het is NIET verplicht om een Allergenen of een HACCP certificaat te halen. Het is echter wel belangrijk dat je op de hoogte bent van alle nieuwe wet- en regelgeving om verantwoord te blijven werken. Wil je weten hoe?

Lees snel verder!

1. SVH Sociale Hygiëne diploma

Als je alcohol wilt schenken in jouw Horecabedrijf, dan moet je bij de Gemeente een Drank- en Horecavergunning aanvragen. Om deze Drank- en Horecavergunning te kunnen krijgen, is een van de eisen dat je het SVH Diploma Sociale Hygiëne hebt.

Je denkt, wat heeft alcohol nou met sociale hygiëne te maken? Dat is een goede vraag. Tijdens de online training bij Sociale Hygiëne online komt er vooral veel informatie voorbij over wet- en regelgeving over het schenken van alcohol én word je geleerd hoe je met lastige situaties met betrekking tot gasten die alcohol en drugs gebruiken of hebben gebruikt in jouw zaak.
Er moet te allen tijden iemand in de zaak aanwezig zijn, die dit diploma heeft. Het is dus handig om meerdere personeelsleden deze online cursus te laten doorlopen en het diploma te laten halen, want anders moet jij altijd op je zaak zijn en moet de zaak gesloten blijven als jij een keer een dag vrij wilt hebben.

Wij bieden een online thuiscursus, waarbij je gewoon, de naam zegt het al,  vanaf thuis op je eigen tempo kunt leren.

2. HACCP Certificaat

Als je eten gaat serveren, wat meestal het geval is natuurlijk in een horecabedrijf, dan moeten jij én je werknemers verplicht op de hoogte zijn van alle regels omtrent het werken met etenswaren.

Aan welke hygiëne regels moet mijn keuken voldoen? Op welke temperatuur nemen wij ingevroren producten in ontvangst? Wanneer mogen wij het naar onze leverancier terugsturen?

Al deze regels zijn vastgesteld in de Warenwet. Alle werknemers moeten verplicht werken volgens de regels van de hygiënecode. De werkgever is verantwoordelijk dat dit gebeurt.

Wanneer jij zelf en werknemers in de keuken een horeca diploma hebben gehaald, weten jullie hoe te werken volgens deze code. Let wel: de hygiëne code wordt 1 keer in de zoveel tijd geüpdatet. Er kunnen dan regels zijn veranderd. Zorg dus dat je een recente HACCP training volgt. Een officieel diploma is niet verplicht, maar laat door een recent certificaat zien dat jullie volgens de regels werken. Een online cursus is hiervoor voldoende. Bij HACCP online van de Horeca Academie. Kan je de training thuis doorlopen en na het positief afronden van een eindtoets een certificaat uitprinten. Bel ons voor meer informatie: 070 302 99 56

3. Allergenen Certificaat

Sinds 13 december 2014 moet jouw zaak ook voldoen aan de Allergenenwet. Dit is een Europese wetgeving. Het betekent dat jij je gasten duidelijke informatie kan geven over de allergenen die in jouw menu voorkomen.

Wanneer jouw gast een bepaalde allergie heeft, moet jouw personeel duidelijk kunnen aangeven in welk gerecht van de kaart deze voorkomt. Je kan dit op verschillende manieren doen. Je kan jouw personeel per menukaart briefen, of je kan de allergenen op de menukaart naast het gerecht zetten.

Voor meer tips of opleidingen voor Horeca ondernemers check de website van de Horeca Academie.